הנה עוד דוגמה: לפני שאימצתי את הטבעונות, קארי וחלב קוקוס – שני מצרכים בסיסיים יחסית – לא היו מצרכים מרכזיים במטבח שלי. הייתי משתמש בהם אולי פעם בכמה חודשים, בשביל תבשילים או מרקים בסגנון תאילנדי או הודי. אבל עם פרוץ הטבעונות פרצו גם המטבחים האסייתיים בסערה לחיי, בזכות הכבוד הרב שהם עושים לירקות, והקארי והקוקוס התנחלו לי במקרר ובמזווה. וחוץ מזה, חייבים להודות: קארי וחלב קוקוס זה פשוט שילוב שעובד. אני מאוד אוהב כל אחד מהם בנפרד, אבל יחדיו הם פשוט מאזנים ומשלימים אחד את השני.

מאה אחוז קוקוס. הכי טעים שאי פעם אכלתי

גיוונים פה

כדי לגוון את הקארי-קוקוס שלי, אני עושה שימוש לסירוגין בסוגים שונים של קארי וקוקוס: בדרך כלל אני משתמש במחית קארי (שמגיעה בצבעים שונים – צהוב, ירוק ואדום – בטעמים שונים וברמות חריפות משתנות), ולפעמים באבקת קארי, כאשר אני מעוניין בטעם מעודן יותר (עד כמה שקארי יכול להיות מעודן).
גזרת הקוקוס נעה משבבי או פתיתי קוקוס שנטחנים בבלנדר עם מים (לטעם מעודן יותר), דרך "מי קוקוס" או "נוזל קוקוס" אוחלב קוקוס (לחסכון בקלוריות) ועד הפייבוריט שלי: קרם קוקוס (אחוזי שומן גבוהים, אבל הטעם העשיר, והקרמיות…).

באשר לאחרון, מצאתי כאן בברלין, בסניף של רשת הסופרמרקטים Euro Gida, מוצר מופלא (ראו תמונה), שעשוי מ-100 אחוז קוקוס טהור. מה שיש בתוך הקופסה זה גוש לבן ומרגש של קוקוס, שניתן לערבבו עם מים רותחים, לטחון היטב בבלנדר, והתוצאה המתקבלת היא קרם הקוקוס הכי טעים שאכלתי מימיי. וכל העונג הזה תמורת 99 סנט בלבד, לכמות שמקבילה לכ-2 פחיות של קרם קוקוס נוזלי.

גיוון נוסף הוא בצבעים של הרוטב. בדרך כלל הוא נע בין צהוב לכתום (גם כשאני משתמש בקארי אדום), אבל לפעמים אני מוסיף לו תרד, ואז מתקבל צבע ירוק עז (ראו תמונות בהמשך).

צבעוני, עשיר, מגוון. קארי ירקות על האש

שאר ירקות (וקטניות, וטופו ועוד)

ואחרונים חביבים באגף הגיוונים: הירקות והקטניות. כאן כבר האפשרויות כמעט בלתי מוגבלות, מה שמאפשר לכם כמעט אף פעם לא לחזור על אותו קארי פעמיים. רק בחודשים האחרונים מצאו את דרכם המרכיבים הבאים לתוך הקארי שלי (בשילובים שונים): טופו בטעמים שונים (מעושן, עם בוטנים, עם שקדים, עם בזיליקום…), פטריות מסוגים שונים, זוקיני, פלפל אדום/צהוב, בצל, קולרבי, כרוב ניצנים, תרד, ארטישוק ירושלמי, עדשים ירוקות/כתומות, שעועית מש, גרגרי חומוס, גזר, קייל, לבבות ארטישוק, תפוחי אדמה, בטטה, שוורצוורצל, אספרגוס לבן… ואני עוצר כאן, כי המבחר בסופרמרקט הקרוב לביתי קצת מוגבל וזה מה יש. למעשה, אני לא יכול לחשוב על ירק או קטניה, שלא ישתלבו היטב בתוך קארי וחלב קוקוס.

ולפעמים צהוב
לפעמים הוא ירוק

עוד כלל פרטי שלי לגבי שילובים: אני חושב שבתבשיל טוב לא צריכים להיות יותר מדי מרכיבים. לפעמים נסיון לגוון ולהרשים מייצר תבשיל עמוס במרכיבים, שפשוט הולכים לאיבוד בתוכו והופכים את המנה לברדק.
כלל האצבע שלי לקארי ובכלל: לא יותר מ-5 מרכיבים, כאשר ב"מרכיבים" אני לא כולל דברים כמו שמן זית ותבלינים. כלומר, אם בקארי וחלב קוקוס עסקינן, אזי התבשיל יכלול, חוץ מהקארי (שהוא תבלין) וחלב הקוקוס (שהוא בחזקת מרכיב), עוד 3-4 מרכיבים – בדרך כלל ירקות שונים וקטניה אחת או טופו (בשביל החלבון וזה).

ואחרי שבלבלתי לכם את המוח כהוגן, הגיע זמן המתכונים.
כאמור, המרכיבים הם ההעדפה הפרטית שלי ובבחינת המלצה. כרגיל בבלוג הזה, העיקרון הוא שחשוב – מכאן תקחו את זה לאן שאתם רוצים.

שימו לב: הכמויות מיועדות לרווק רעב שגר לבד: 3 מנות גדולות – שתיים לעכשיו ואחת למחר. הכפלות על חשבונכם.

ירקות בחלב קוקוס וקארי על אורז
מספר מנות: 3 מנות גדולות או 4 קטנות

מצרכים:

  • 1/2 חבילה (100 גרם) קרם קוקוס מוצק (שאין להשיג בישראל לדעתי, ולכן:) 1 פחית/קופסה קרם קוקוס או 1 כוס שבבי קוקוס
  • 2 כוסות אורז בסמטי
  • 1 בצל חתוך לרצועות
  • 1 זוקיני חתוך לפרוסות
  • 1 סלסלה קטנה של פטריות שמפיניון חתוכות לפרוסות
  • 1 פלפל אדום חתוך לרצועות
  • 1/2 חבילת טופו, חתוך לקוביות
  • 2-3 שיני שום כתושות
  • 1 כפית מחית קארי בצבע החביב עליכם או 2 כפיות, אם אין לכם בעיה עם חריף, או 1 כף גדושה אבקת קארי, אם יש לכם בעיה עם חריף
  • 3-4 כפות רוטב סויה
  • תבלינים: מלח, פלפל שחור, קינמון, פפריקה מתוקה, כורכום (הרבה, אם רוצים צבע צהוב עמוק), כמון
  • אם רוצים לצבוע בירוק: חופן נדיב של עלי תרד (טרי או קפוא)
  • לעיטור: 1-2 גבעולי בצל ירוק קצוץ

אופן הכנה:

  1. מכינים אורז בסיר קטן (ככה אני מכין אורז >>)
  2. לתוך בלנדר/מעבד מזון מכניסים את קרם הקוקוס (אם משתמשים בקרם מוצק או בשבבי קוקוס, יש להוסיף גם כ-2 כוסות מים רותחים), שיני השום, מחית הקארי, התבלינים ועלי התרד (אם החלטתם ללכת על ירוק). מערבלים לעיסה חלקה ואחידה.
  3. מחממים שמן בווק/סיר ומכניסים פנימה את כל הירקות והטופו. מקפיצים כמה דקות.
  4. מוסיפים לירקות רוטב סויה, מערבבים היטב ומקפיצים עוד כמה דקות
  5. יוצקים פנימה את הרוטב ומערבבים היטב. מנמיכים את האש ומבשלים עוד כמה דקות, עד שהרוטב מגיע לסף רתיחה.
  6. מניחים בצלחת אורז, מעליו כמות נדיבה של ירקות ורוטב, ומעטרים בבצל ירוק קצוץ.